tisdag 9 december 2008

Sopsortering & aktiedepåer

Hitlerpappan och hans familj är ganska duktiga på att sortera sina sopor. Inte perfekta, men duktiga. Det är inte resten av befolkningen i Hitlerpappans bostadsområde. De är för övrigt nätt och jämt läskunniga. Senast idag gick Hitlerpappan ut med inte mindre än tre kärl: Ofärgat glas, Hårda plastförpackningar och Metall. Det är för en normalbegåvad person inga som helst problem att skilja dessa tre sorters sopor åt.

Om man inte bor i Hitlerpappans bostadsområde förstås. Då finns det ingen hejd på underligheterna man kan hitta på. Att hitta batterier i behållaren för glas är ganska normalt, likaså att hitta metervis med bubbelplast i behållaren för wellpapp. Idag var dock något av ett dumhetsrekord. I batterilådan hade något ljushuvud pressat ner ett stort strykjärn och i pappersbehållaren hade någon (samma ljushuvud?) kastat en hel kartong med olika sprayflaskor. Ni vet, sådana som kan explodera rätt rejält om man gör hål i dem.

Dessutom hade någon (ljushuvudet?) trots en mycket tydlig anvisning, med versaler på drygt tio cm i höjd, och följande text:

"FRIGOLIT OCH MJUKPLAST ÄR HUSHÅLLSSOPOR! KASTAS INTE HÄR!"

naturligtvis fyllt behållaren för plastförpackningar med frigolitkulor ända upp till kanten MEN snyggt och prydligt vikt ihop kartongerna som kulorna kom i och ställt dessa på avsedd plats.

Ibland får Hitlerpappan en känsla av att det finns människor som på pin kiv struntar i allt vad sopsortering och miljö heter. Inte för att de inte gillar miljö, men för att de helt enkelt någonstans inom sig har en trotsig treåring som aldrig mognade till en klok femåring. De vägrar helt enkelt att hjälpa till just för att de KAN vägra. Inte kan det väl vara på det viset?

Så till något helt annat.

Idag sålde Hitlerpappan en del aktier omkring halv elva på förmiddagen. Strax före elva beordrade Hitlerpappan sin aktiemäklare att flytta pengarna till ett konto i en annan bank. Pengarna försvann från depån cirka halv tolv. Normalt sett är det så att om man beordrar en bank att flytta pengar till en annan bank före klockan tolv så är pengarna på det andra kontot före klockan fem. Så fungerar det inte på Hitlerpappans aktiedepå. Det tar en hel natt att flytta pengar. Ingen har ännu kunnat ge ett bra svar på varför det tar en hel natt men någon tjänar ränta på Hitlerpappans pengar och det är inte Hitlerpappan.

Hitlerpappan har en längre tid funderat på att byta aktiemäklare. Det främsta skälet är just tidsaspekten men det finns ett skäl till, nämligen att Hitlerpappan bara får ta ut pengar "gratis" en gång i månaden från depån. Nu har han hittat en aktiemäklare som låter Hitlerpappan handskas med sina pengar på depån som om det vore ett vanligt bankonto. Precis vad han vill kunna göra också.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi är usla på att sortera soporna. Fast vi har iaf en pappersinsamling här hemma :P

Sen har vi faktiskt startat igång komposter här hemma också.. wohoo :D

Hitlerpappan sa...

Hitlerpappan gillar komposter. Världen behöver mer matjord, särskilt som det byggs på världens bästa matjord i Skåne.